IK Raid - Världens trevligaste hockeylag

IK Raid - Världens trevligaste hockeylag

Brudar, badbollar och gubbe som tittar på

NyheterPosted by Kai Martin Mon, January 22, 2018 18:10:46
I de lägsta serierna finner man också de skönaste mötena. Där kan någon övervintrad spelare från anno dazumal tackla en fjunig tonåring. Eller en väldigt gammal målvakt tvingas mota skott från en 15-årig damspelare. Helt i sin ordning. Hockeyfamiljen är stor. Alla ska med och var om inte i division 4 Göteborg B.
När IK Raid ställdes mot Fotskäl i isladan vi kanten av Lyngnern blev det stryk (3–7), trots ett massivt övertag vad det gällde skottstatistiken.
Det var med andra ord ett stukat gäng som styrde kosan åter mot byssjan vid Rambergsrinken i höstas.
Men det var förra året. Efter den nesliga förlusten mot Härryda (1–5), så har IK Raid haft bra fart på träningarna och vinsten mot Vårgårda (8–2) har gett råg i ryggen.
Så när den gamle kallas in för att ersätta i Simon Rönnbergs frånvaro blir det en märklig succession, från att han tror att det är träning till att han tror att han ska sköta båsdörren till att han står i mål i detta som då blir hans 19:e säsong i IK Raid. Det är värt att applådera. Det var också det enda som var värt att applådera.
Men låt oss ta det från början, för det började verkligen från början.
IK Raid borde ha blivit varnade från motståndarnas kvicka start i Fotskäl. Men icke. Trots en frisk offensiv från hemmalaget stod IK Raid och tittade på vi den raska kontringen. Ett snabbt inspel snett bakom mål till en helt fri motståndare i form av Dennis Larsson, född 2001, som rakade in pucken bakom en tillspillogiven Kai Martin (född 1956). Jo, 55 år gör skillnad, men faktum är att just detta mål ska han inte lastas för. Markeringen framför mål höll inte måttet.
Skulle det nu bli ett monumentalt ras för De Blå efter 0–1 vid 0.36 spelade?
Nej!
Rutinerade Sebastian Walter ville annat och vid en tilltrasslad situation sköt han en isare som gled in i mål och som Kai Martins 40 år yngre kollega i målet, Stefan Grasevski, inte kan ha varit nöjd med. Kvitterat, alltså, efter 1.18 spelade.
Sedan sköt IK Raid fart stärkta av målet och utmanade motståndarna vid flertalet tillfällen.
Men… återigen vid en kontring, gled Erik Skur (23 år) in på blå, uppvaktades dåligt i sin sidledsförflyttning av IK Raids försvar och i en glipa sköt han ett skott som enkelt singlade in i Kai Martins plockhandskryss. 2–1 efter bara 4.27. Vart skulle det barka hän…?
Ja, inte hängde IK Raid med huvudet i alla fall. 6.08 slet Måns Svenler loss pucken som Stefan Grasevski trodde sig blockerat och efter en snabb sidledsförfyttning lyfte han från nära håll upp kvitteringen.
IK Raid fortsatte sitt chansrika spel och ärligt hade den gamle inte mycket att göra i målet, något han inte är så förtjust i där han helst trivs i stök och larm, som den gamle punkare han är.
De puckar han motade var enkla att avstyra och samtidigt inte, för på något vis agerade pucken hal tvål, som bland annat tvingade stackars Patrik "Berra" Bergkvist till en rensning som gav honom utvisning för fördröjande av spelet. Detta kort efter att han kommit in för en förseelse kallad hakning, som renderade honom två minuter.
Detta boxplay hanterade IK Raid väl och innan dessa långa fyra minuter hade Erik "Fiskarn" Moberg fått motståndarna att vittja nätet när 3–2 låg i kassen efter 12.07 assisterad av herrar Daniel Hansen och Henrik Strandås.
3–2 i paus och en skottstatistik på 15–8 visade på ett övertag. Detta fick inte IK Raid tappa.
När andra perioden inleddes fick hemmalaget en favör på grund av en märklig utvisning, kanske inte med den största av spelförståelse från domare Felix Skotting. Han räknade förvisso rätt till att Fotskäl var en man mer på banan, men eftersom den nyss inkomna spelaren glömt att ta av skridskoskydden var det knappast ett hot mot IK Raid.
Nå, Måns Svenler utnyttjade nu övertaget när han blev framspelad av Henrik Strandås. 4–2 efter 2.02. Klart, tyckte IK Raid som gled omkring på en skridsko.
Efter en märklig situation där Sebastian Walter har två man som hänger och klänger på sig, något som borde renderat utvisning på åtminstone en av dem, är det istället han som åker ut. IK Raid har förvisso boxplayet under kontroll, men då har de inte räknat med den gamle. Eftersom det är IK Raid som styr spelet är det en kontring som ger 18-årige Johan Eriksson chansen. I ett slags spegelliknande situation från 1–2-målet skjuter han från distans. Och, ja, den singlar in i den gamles klubbhandskhörna.
– Jag överdriver sidledsförflyttningen precis som vid 1–2-målet och han skjuter från det håll han kommer i från. Jag var inte uppmärksam och det kändes som badbollar landade i mål i dag, säger en bedrövad altmeisterkeeper efteråt.
Då var det spelat 6.02 av perioden och det skulle komma mera. En puck stoppas bakom mål av den gamle, men missförstånd mellan honom och Henrik Strandås gör att Kai Martin plötsligt skickar iväg pucken till flyfotade junioren Gustav Andersson, 19, som spelar in den till en helt fri Daniel Swedblom (född -88) som i sin tur inte gör några misstag. Kvitterat och klang och jubel i den tillresta Fotskälsklacken.
Gamnacke på den gamle. Men inte på resten av laget, tack och lov. Kapten Jonas Hansen styrde skutan rätt igen med 5–4 11.12 in i matchen, framspelad av Andreas Theng och Magnus Ljungdahl. Den gamla kammade sig och tog några puckar och laget kunde andas ut ytterligare.
Med tyngd och nit tryckte sig IK Raids spelare sig tätt in på kassen och det gav resultat. Fotskäls juvenila garde vägde i slutändan lätt.
6–4 kom 12.0 när Joakim Andersson svepte sitt trollspö framspelad av Måns Svenler.
7–4 gjorde 12.59 av Andreas Theng, assisterad av Johan "Är Jag Med I Protokollet?" Svensson. Och där gick luften ur motståndarna.
18.21 slogs spiken i kistan i. 8–4, återigen av Andreas Theng, framspelad av Henrik Strandås.
– En märklig match med många mål, säger Kai Martin om sin comeback.
– Det var väl ett spel som inte passade mig så bra. Jag trivs bättre i tajta situationer. Nu kom det som sagt badbollar från blå som jag stod och tittade på när de singlade in i mål. Inte bra. Men tack för förtroendet. Skönt att grabbarna ordnade upp detta och visst verkade det som om de vaknade vid Fotskäls kvittering som jag gav dem…?
IK Raid–Fotskäl 8–4 (3–2, 5–2)
Skott: 18–35 (15–8, 20–10)
Mål: Måns Svenler 2 (u ass/Henrik Strandås), Andreas Theng 2 (J Svensson/H Strandås), Sebastian Walter (u ass), Erik Moberg (D Hansen, H Strandås), Jonas Hansen (A Theng, M Ljungdahl), Joakim Andersson (M Svenler)
Utvisade: Patrik Bergkvist (4).
Matchens stjärnor:
*** Måns Svenler – målkung när det som bäst behövs.
** Andreas Theng – tröttnar aldrig på att skapa chanser och det lönar sig.
* Magnus Ljungdahl – klok, lugn, stabil

Raid-kepan: Curtis Dionne.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.